Najbolj brano

6/recent/ticker-posts

Kaj lahko nesem na letalo?

 


Če se pripravljate na letalsko potovanje, se verjetno sprašujete, kaj lahko nesem na letalo? Pravila o ročni prtljagi se pogosto spreminjajo, zato je pomembno vedeti, kaj lahko vzamete s seboj na letalo, da se izognete neprijetnostim ob varnostnem pregledu. V tem članku bomo pregledali ključna pravila glede dovoljenih predmetov v ročni prtljagi in prtljagi, ki jo oddate.


OSNOVNA PRAVILA ZA ROČNO PRTLJAGO

Ročna prtljaga je torba ali kovček, ki ga lahko vzamete s seboj v kabino letala. Vsaka letalska družba ima svoja pravila glede velikosti in teže ročne prtljage, zato je dobro preveriti zahteve vaše letalske družbe pred potovanjem. Poleg velikosti pa so pomembna tudi pravila glede predmetov, ki jih lahko ali ne morete nositi v ročni prtljagi.


1. TEKOČINE

Najbolj pogosto vprašanje je, koliko tekočine lahko nesete na letalo. Pravilo tekočin je enotno za vse države EU in večino svetovnih letališč:

  • Dovoljeno je nositi največ 100 ml tekočine v eni embalaži.
  • Vse tekočine morajo biti spravljene v prozorno vrečko, ki se zapre, z maksimalno prostornino enega litra.
  • Sem spadajo: voda, pijače, parfumi, geli, kreme, tekoče ličilo, zobna pasta in podobno.

Izjeme veljajo za zdravila in hrano za dojenčke, ki jo morate prijaviti ob varnostnem pregledu.


2. HRANA IN PIJAČA

  • Hrana: Trdna hrana, kot so sendviči, piškoti, sadje ali čokolada, je dovoljena. Tekoča hrana, kot so juhe, omake ali jogurt, pa mora slediti pravilom za tekočine (100 ml).
  • Pijača: Tekoče pijače (voda, sok, alkohol) lahko nesete le v omejenih količinah (100 ml), a te pijače lahko kupite po prehodu varnostnega pregleda v trgovinah na letališču.

3. KOZMETIKA IN OSEBNI PREDMETI

Večina kozmetičnih izdelkov je dovoljena v ročni prtljagi, vendar morajo slediti pravilom za tekočine, če so v tekoči obliki:

  • Parfumi, losjoni in kreme: do 100 ml na kos.
  • Brivnik: Električni brivniki in ročni brivniki so dovoljeni, vendar so ostri predmeti, kot so britvice s prostimi rezili, prepovedani.
  • Ličila: Pudri, šminka in kompaktni izdelki so dovoljeni brez omejitev, tekoča ličila (npr. tekoči puder, maskara) morajo biti v stekleničkah do 100 ml.

4. ELEKTRONSKE NAPRAVE

Elektronske naprave, kot so prenosniki, tablice, mobilni telefoni in fotoaparati, so dovoljene na letalu, vendar jih morate pri varnostnem pregledu vzeti iz torbe in položiti v poseben pladenj za pregled.

  • Prenosniki, tablice, mobilni telefoni: Dovoljeno, vendar jih boste morali predložiti pri varnostnem pregledu.
  • Baterije: Priporočljivo je, da imate baterije (litij-ionske) shranjene v ročni prtljagi, saj so v prtljagi za oddajo strogo nadzorovane. Preverite pravila letalske družbe glede prenosnih baterij (power bank).

5. ZDRAVILA

Zdravila so dovoljena v ročni prtljagi, vendar se za tekoča zdravila (več kot 100 ml) običajno zahteva potrdilo zdravnika. Tekoča zdravila, kot so sirupi, morajo biti prijavljena pri varnostnem pregledu.

  • Tablete in kapsule so dovoljene brez omejitev.
  • Tekoča zdravila morajo biti prijavljena, če presegajo omejitev 100 ml.

6. OSTRA ORODJA IN PREDMETI

V ročni prtljagi niso dovoljeni nobeni ostri predmeti, ki bi lahko služili kot orožje. Med prepovedane predmete spadajo:

  • Noži, škarje z rezili daljšimi od 6 cm.
  • Orodja, kot so kladiva, izvijači, žage in podobno.

Manjša orodja, kot so majhne škarje (do 6 cm) ali pincete, so dovoljene.


KAJ LAHKO NESEM V ODDANI PRTLJAGI?

Čeprav so pravila za ročno prtljago stroga, imate več svobode, ko gre za oddano prtljago. Kljub temu obstajajo določeni predmeti, ki niso dovoljeni niti v oddani prtljagi:

  • Eksplozivi in vnetljive snovi: Prepovedano je prenašanje pirotehnike, raket, vnetljivih tekočin (npr. bencin, alkohol nad 70 %) in stisnjenih plinov.
  • Ostre predmete: Noži, britvice in ostala orodja morajo biti ustrezno zapakirani, če jih želite nositi v oddani prtljagi.
  • Lahko pokvarljiva hrana: Če nosite hrano, kot so meso, mlečni izdelki ali sadje, preverite pravila letalske družbe, saj se lahko razlikujejo glede na destinacijo.

Ko potujete z letalom, je ključno, da ste dobro obveščeni o pravilih glede prtljage. Kaj lahko nesete na letalo je odvisno od vrste prtljage (ročne ali oddane), vendar so osnovna pravila za tekočine, hrano in elektroniko enotna. Da bo vaše potovanje potekalo gladko, se vedno predhodno pozanimajte o specifičnih pravilih letalske družbe, s katero letite, in se držite predpisov o varnostnih pregledih.

Z dobro pripravo se lahko izognete nevšečnostim in se osredotočite na uživanje v potovanju.

Objavite komentar

0 Komentarji